Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /home/damsite/domains/bioscoopgeschiedenis.nl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/damsite/domains/bioscoopgeschiedenis.nl/public_html/index.php on line 110
Theaters en bioscopen in Nederland | bioscoopgeschiedenis.nl
Bioscoopgeschiedenis

Bekende bioscopen/theaters in Nederland

Nederland telde in 2009 ruim 999 podia en of theaterzalen. Dit zijn er nogal al veel. Grote steden zoals Amsterdam hebben vaak meerdere bioscopen. In Amsterdam zijn ongeveer 55 bioscopen en filmhuizen. Veel bioscopen en filmhuizen zijn gevestigd in de buurt van het Leidseplein en het Rembrandtplein.

Geschiedenis Tuschinski

Een van de bekendste bioscopen van Nederland is toch wel Tuschinski. Abraham Tuschinski gaf de opdracht voor het bouwen van dit theater. Op 28 oktober 1921 werd het theater officieel geopend. Ontwerper van dit theater is Hijman Louis de Jong. Het theater was op veel gebieden z'n tijd al vooruit. Het theater beschikte over elektromotorische installaties en kon hierdoor de verwarming op alle plekken tegelijk regelen. De temperatuur was in het hele gebouw hierdoor gelijkmatig. De geschiedenis van Tuschinski gaat al meer dan 90 jaar terug in de tijd!

Bekende theaters

Natuurlijk zijn er nog veel meer bioscopen en bekende theaters te vinden in Nederland. Theater Carré is al vanaf 3 december 1887 verbonden met Amsterdam. Het theater is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Veel bioscopen in de grotere steden zijn van de firma Pathé. Pathé is van origine een Frans bedrijf. Vier broers gingen samenwerken en hielpen de filmindustrie zo een handje op weg. Een belangrijke bijdragen was dat Pathé bioscopen opende.

Wil je graag meer informatie over Carré en/of over de keten Pathé? Wij vertellen je meer over de geschiedenis, eigenaren en over de toekomst.

Bioscopen in de tweede wereldoorlog
HBO
Digitale TV
Geschiedenis Carré