Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /home/damsite/domains/bioscoopgeschiedenis.nl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17
Bioscopen en de tweede wereldoorlog | bioscoopgeschiedenis.nl
Bioscoopgeschiedenis
Bioscopen in de tweede wereldoorlog

Bioscopen in de tweede wereldoorlog

Het uitbreken van de tweede wereldoorlog was een zware klap voor de bioscoopwereld. Veel bioscopen werden gebombardeerd. Doordat veel bioscopen werden gebombardeerd konden de mensen niet meer naar de film en werd er dus geen geld meer aan verdiend. Veel bioscopen werden door de Duitsers overgenomen. Voordat de oorlog was uitgebroken konden bioscopen vertonen wat ze zelf wilde. De Duitsers dachten hier echter anders over en een aantal Duitse films werd verplicht gesteld.

Films gemaakt tijdens de tweede wereldoorlog

Er zijn in die tijd speelfilms, documentaires, propagandafilms, animatiefilms, reclamefilms en jeugdfilms gemaakt. Films die in deze tijd gemaakt zijn kun je vinden in onderstaand overzicht.

Veel bioscopen in de tweede wereldoorlog vertoonde films die gemaakt waren door de Duitse filmproducent Alfred Greven. Greven kreeg ruzie met Joseph Goebbels en werd belast met het opbouwen van de filmindustrie. Alle landen die Duitsland had bezet moesten worden voorzien van Duitse films. Hieruit kun je al afleiden dat ook Nederland behoorde tot deze categorie. De Duitsers maakte ook in Nederland veel films. Ze deden dit in de Amsterdamse Cinestone Studio en Loet C. Barnstijns Filmstad in Wassenaar. In Nederland zijn 18 speelfilms gemaakt door de Duisters.

Veel mensen gingen tijdens de tweede wereldoorlog niet of nauwelijks naar de film. Dit had diverse redenen zoals het Duitse karakter van de vertoonde films. De films die werden overschaduwd door propaganda spraken veel mensen niet aan.

Terug naar overzicht
HBO
Dvd's
Film1
Tablet