Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /home/damsite/domains/bioscoopgeschiedenis.nl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17
Geschiedenis van Theater Carré | bioscoopgeschiedenis.nl
Bioscoopgeschiedenis
Geschiedenis Carré

Geschiedenis Carré

Koninklijk Theater Carré is gevestigd in Amsterdam en ligt tevens aan de Amstel. Oscar Carré was directeur van het Koninklijke Nederlandsch Circus Oscar Carré. Hij wilde graag een winterstalling voor z'n circus. In de zomermaanden trok het circus rond en werden tenten gebruikt. Deze tenten werden opgezet bij aankomst en weer afgebroken bij vertrek. Wanneer het winter werd was het te kou om nog rond te trekken. Door de weersomstandigheden was dit te zwaar voor de dieren en het materiaal. In de winter bleven ook de meeste bezoekers weg. De meeste mensen wilde in de wintermaanden ook niet in een koude tent stil zitten een paar uur. Oscar Carré was op zoek naar een stalling voor het circus in de winter.

Houten winterstalling

In beginsel koos Oscar Carré ervoor om een houten gebouw te laten plaatsen aan de Amstel. Dit gebouw zou er maar tijdelijk staan en dus weer afgebroken worden. Een vaste plek in de wintermaanden om circusvoorstellingen te geven beviel wel. Er werd daarom opdracht gegeven voor de bouw van een circusgebouw. Het circusgebouw werd geopend op 3 december 1887.

Het verhaal van Carré en de geschiedenis

Het circusgebouw werd in gebruik genomen en in de wintermaanden kon het circus hier optreden. Het was natuurlijk wel jammer dat er in de zomermaanden eigenlijk niks te doen was. Het was ook duur om het theater leeg te laten staan. Om het gebouw ook in de zomermaanden functioneel te laten zijn werden er vanaf 1893 ook theatervoorstellingen gegeven.

Carré bestaat inmiddels al meer dan 125 jaar. In het theater worden nog steeds regelmatig voorstellingen gehouden.

Terug naar overzicht
Videoland
HBO
Dvd's
Digitale TV